Tips för säker körning

Att olyckor händer ofta i trafiken kommer säkert inte som en överraskning för någon. För att undvika olyckor som man kan påverka själv i viss mån är det därför viktigt att man hela tiden försöker förbättra sin bilkörning och utvecklas som förare, så att man kör mer säkert och försiktigt. Här kommer några tips för säker körning för dig som vill försöka köra säkrare med bilen:

Följ trafikregler
De finns faktiskt av en anledning, och dessutom är de allra flesta som kör medvetna om dem, vilket gör att om man följer dem, så blir man mer förutsägbar – och därmed en mindre risk – i trafiken.

Hjälp till vid omkörningar
Omkörningar kanske inte verkar så farliga, men faktum är att väldigt många trafikolyckor inträffar i samband med just omkörningar. Så att inte vara egoistisk, utan hjälpsam vid omkörningar underlättar mycket!

Kör inte för snabbt när det är mörkt
När det är mörkt ökar nämligen riskerna med automatik, då man har sämre uppsikt och ser sämre på alla vis. Att vara extra försiktig när du kör på kvällar och nätter är därför också ett bra tips för säker körning!

Säker körning

Använd alltid blinkers i god tid när du ska byta fil/svänga av
Detta gör att dina medtrafikanter kan förutse vad som komma skall, och minskar därmed olycksrisken.

Lär dig avsökning
Detta innebär att du lär dig förflytta din uppmärksamhet över körfältet på ett sätt som gör att du har uppsikt först och främst framåt, men även åt sidorna och så vidare. Genom att veta vad som händer runt omkring dig kör du ju förstås på ett mer säkert sätt också.

Kör inte när du är trött
Även trötthet samt att man inte kan fokusera och koncentrera sig på körningen i den mån som behövs är nämligen en vanlig anledning till att olyckor sker. Så försök alltid vara utvilad och pigg när du kör, framför allt om du ska köra långa sträckor!

Använd inte mobiltelefonen när du kör
Även mobiler är nämligen en stor riskfaktor i trafiken, även om det är tillåtet att använda dem vid körning i Sverige idag. I många andra länder är det dock inte så, och det finns en anledning till det, så undvik helst att använda mobilen vid körning om det bara går!

Känn bilen du kör
Detta är förstås lättare att göra om det är ens egen bil man kör, men även om du kör t.ex. en hyrbil, bör du ta dig tiden att lära känna bilen, och dess egenskaper, samt eventuella fel, litegrann innan du börjar köra bilen. Då är det lättare att förutse problem som kan bero på själva bilen.

Ha på dig säkerhetsbälte
Säkerhetsbälten räddar nämligen liv, så slarva inte med att ha på dig detta, även om du endast kanske kör korta sträckor!