Köra bil utomlands

Att svenskar åker utomlands, med antingen sin egen bil eller med t.ex. en hyrbil, blir allt vanligare. Men det finns vissa saker man bör tänka på när man väljer att köra bil utomlands. I denna guide har vi samlat de viktigaste sakerna du inte får glömma när du ska köra bil utomlands:

För det första måste du ha med dig ditt körkort. Har du ett svenskt körkort, dvs. ett körkort som är utfärdat i ett EU-land, gäller det precis på samma vis som de lokala körkorten i alla andra EU-länder. Har du ett körkort som är utfärdat i ett annat land, bör du kolla upp vad som gäller för just detta körkort i det land där körkortet är utfärdat.Vidare måste du alltid följa lokala lagar och bestämmelser både gällande bilar och körning när du ska köra bil utomlands. Är du inte säker på vad dessa lagar och bestämmelser kan vara i det land dit du ska, kan det därför vara värt att kolla upp detta innan du ger dig iväg. Detta är i regel lätt att göra via Internet, så ta gärna nätets sökmotorer till hjälp för att göra detta om det känns svårt.

Köra bil utomlands

När du kör bil i många europeiska länder behöver du inte ha med dig ett separat försäkringsbevis, då räcker det så kallade Gröna Kortet, som används för ett europeiskt försäkringssamarbete gällande trafikförsäkringar, men ska du köra bil utanför Europa kan det krävas att du har med dig bevis, t.ex. i form av försäkringsbevis för trafikförsäkringen, på att du försäkrat din bil, utifall att något skulle hända.

Om du inte har ett Grönt Kort sedan innan, kan du kontakta ditt försäkringsbolag för att få ett sådant utfärdat när du ska ut och resa i Europa. Tänk dock på att inte göra detta i sista minuten, utan det är bra att ha lite framförhållning gällande detta.

Om du oroar dig för om ditt försäkringsskydd är tillräckligt i samband med att du ska köra bil utomlands rekommenderar vi också att du kontaktar ditt försäkringsbolag, för att höra med dem om det kan vara läge att teckna en tilläggsförsäkring eller liknande.

Om du istället för att ta med en bil hemifrån när du ska köra bil utomlands väljer att hyra en hyrbil på plats, är det förstås väldigt viktigt att du läser igenom hyreskontraktet och dess villkor väldigt noga, så att du vet vad som gäller om det händer något.

I regel kan det vara en väldigt trevlig upplevelse att köra bil utomlands, eftersom man får stor frihet när man kör själv istället för att förlita sig på allmänna kommunikationsmedel, men det kräver att man är lite mer försiktig och påläst än annars.