Checklista när man ska hyra bil

Om du ska hyra bil, för semestern, en affärsresa eller liknande, finns det en del saker du bör tänka på för att detta ska bli en så positiv upplevelse som möjligt.
I denna checklista när man ska hyra bil har vi samlat de viktigaste av dessa saker, för att underlätta för dig som ska göra detta, så att du inte glömmer något viktigt:

Kolla vilka åldersgränser som gäller hos den uthyrare du vill hyra av
Dessa kan nämligen variera, beroende på var man hyr bilen, vilken bil man hyr, vilken försäkring som finns, och så vidare. Hos vissa uthyrare kan det även bli dyrare att hyra bil om man är ung.

Kolla hur avgiften och hyran för bilen beräknas
Även när det gäller detta förekommer nämligen vissa skillnader. En del tar betalt efter hur mycket man kör, medan andra uthyrare har ett fast pris, och så vidare.

Checklista Hyrbil

Ta reda på om du kan förlänga uthyrningsperioden
Detta är inget alla behöver göra, men det finns tillfällen då detta kan vara nödvändigt, t.ex. om något oförutsett inträffar, och då kan det vara bra att veta om man överhuvudtaget kan förlänga uthyrningsperioden eller inte, och vad man i så fall betalar för detta.

Ta reda på om du kan lämna tillbaka bilen i förtid
Även när det gäller detta har nämligen olika uthyrare olika regler. Hos vissa går det bra, och man kan till och med få en del av pengarna man betalade för bilen tillbaka, medan andra är mer restriktiva gällande detta.

Kolla upp vad som medföljer
Vilken utrustning som medföljer varierar nämligen också en del. Behöver du någon särskilt utrustning (GPS navigator är t.ex. ett vanligt önskemål), kan det vara bra att kolla upp om du får med detta med automatik, eller om du behöver betala extra för detta.Kolla upp vilken försäkring du har
Även försäkringsmässigt förekommer nämligen stora skillnader. Givetvis vill dock de flesta vara så väl försäkrade som möjligt, så därför är det väldigt viktigt att kolla upp vad man har för försäkringsskydd.

Kolla upp om du får lov att köra ut bilen ur landet
Viktigt om du planerar att åka utomlands med bilen, eller t.ex. befinner dig i gränsområden. Vissa uthyrare tillåter nämligen detta, medan andra inte tillåter det alls, så kolla alltid upp vad som gäller!

Se till så att mätarställningen på bilen antecknas i avtalet
Detta gör nämligen att du undviker tvister gällande priset i efterhand när bilen återlämnas. Så detta är alltid bra att göra, och de flesta uthyrningsföretag har förstås inget emot att göra det, så stå på dig gällande detta!