BILUTHYRNING

Tänk dig att du landar på en flygplats någonstans i världen, du har givetvis inte din bil med dig och känner heller inte någon i närheten som kan tänkas låna ut sin bil till dig. Du vet att din slutdestination ligger flera mil bort och du har verkligen ingen lust att sätta dig på en buss full av svettiga turister och skrikande barn. Att ta en taxi känns inte heller så lockande då priset skulle stiga i höjden. Dessutom vill du ha valmöjligheten att kunna röra dig fritt med en bil och inte vara bunden till busstider eller griniga taxi-chaufförer.Samma känsla har du kanske då din egen bil är inlämnad för service. Du vill inte åka buss från och till hemmet när du ska storhandla mat till familjen, åka till jobbet eller bara ta en tur till en sjö. Eller då du precis har fått ditt körkort i handen och ännu inte har hunnit skaffa egen bil och bara måste få pröva dina vingar på vägarna.

Din lösning är att gå in på närmaste hyrbilsfirma. Där kan du för bara ett par hundra kronor om dagen få en hyrbil som du fritt kan nyttja under en bestämd tid. Dessutom får du ofta fina erbjudanden från alla olika biluthyrare. Vissa kanske erbjuder dig ett visst antal fria mil, andra ger dig en rabatt på hela priset med mera. Vet du om att du kommer åka ett visst antal mil under ett par dagar kan det faktiskt bli mycket billigare att hyra en bil än att till exempel åka taxi överallt dit du ska.

Biluthyrning

Att hyra ut bilar är en mycket lönsam verksamhet. Givetvis beroende på var din firma är lokaliserad, men vanligtvis hittar du biluthyrare vid flygplatser, järnvägsterminaler, hamnar och andra platser dit många turister och affärsresenärer kommer. Dessutom kan du hitta hyrbilar till en billig peng på de flesta stora bensinmackarna i Sverige. Så oavsett om du bor i Göteborg, Stockholm, Malmö, Västerås eller på en mindre ort, så finns det biluthyrning.

Så säger lagen om biluthyrning

Lagen om biluthyrning (SFS 1998:492) gäller yrkesmässig uthyrning av personbilar, lastbilar, bussar och terrängfordon utan förare för kortare tid än ett år.

Tillstånd krävs för att driva en uthyrningsrörelse. Om verksamheten bedrivs av en juridisk person skall det finnas en eller flera personer som har särskilt ansvar för att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande regler och god branschsed samt med tillgodoseende av trafiksäkerhetens krav.

Länsstyrelsen prövar om den sökande är lämplig att bedriva biluthyrning. Den sökande måste uppfylla vissa krav vad gäller yrkeskunnande, ekonomiska förhållanden, vilja och förmåga att fullgöra skyldigheter mot det allmänna, laglydnad i övrigt samt andra omständigheter av betydelse.

Krav för att få hyra bil

Regler och villkor för att få hyra en bil skiljer sig från uthyrare till uthyrare men generellt finns det inga andra krav än att du innehar ett körkort med minst behörighet B.

När du ska hyra bil får du i många fall lämna deposition på en viss summa, som säkerhet för betalningen. Dessutom kan de kopiera ditt körkort på ett papper som säkerhet för bilen. Men tillvägagångssätt skiljer sig även den från biluthyrare till biluthyrare.